Gebruikshandleiding voor de Baofeng UV-3R+ two-way Radio.

©John Geus (PD0JG) Feb. 2018.


Inleiding

Zoals wel vaker met gebruiksaanwijzingen van, in China gemaakte, electronica is ook deze gebrekkig en sumier vanuit het Chinees naar het Engels vertaald en al helemaal niet in het Nederlands beschikbaar.
Ik hoop met deze gebruiksaanwijzing wat duidelijker te maken over hoe en wat er allemaal met de Baofeng UV-3R+ gedaan kan worden. Ook geef ik hier en daar nog wat practische tips en aanwijzingen die in de origineele gebruiksaanwijzing helemaal niet genoemd worden.

Beschrijving van de Radio.

De Baofeng UV-3R+ is een compacte Portable "Two-way-Radio" oftewel een draagbare radio waar mee zowel ontvangen als uitgezonden kan worden. Een radio als de UV-3R+ wordt ook wel Portofoon genoemd.
De Baofeng UV-3R+ kan gebruikt worden voor de communicatie banden in het VHF en UHF bereik.
In het kanaal-geheugen kunnen 99 verschillende kanalen opgeslagen worden.

De portofoon heeft aanvullend een ingebouwde zaklamp met LED licht functie en kan ook nog luisteren naar de "gewone" FM-radio omroep band van 66 - 108 Mhz.
Als laatste heeft de UV-3R+ook nog een persoonlijk-alarm functie waar bij, in noodgevallen, een luid nood-signaal hoorbaar en uitgezonden wordt.

Waarschuwing
Het is niet toegestaan om, zonder hiervoor een vergunning of licentie te hebben, uit te zenden op de communicatie banden van VHF en UHF ! Beperkte uitzonderingen hier op zijn:

Overzicht van de bedienings knoppen.

Op de Baofeng UV-3R+ zitten de volgende bedieningsorganen:

Bedrijfstoestanden (Modi)

De Baofeng UV-3R+ kent twee primaire bedrijfstoestanden. Dit zijn : Het is belangrijk om dit onderscheid te onderkennen omdat de UV-3R+, afhankelijk van de gebruikte mode, anders werkt !

VFO mode is een soort "vrije" Mode waar bij de, ingestelde frequentie en menu opties van de Radio per band(VHF-UHF), de laatste/actueel ingestelde waardes gebruikt.
In deze Mode toont de bovenste helft van het scherm de aktieve frequentie voor de UHF, en de onderste helft de frequentie voor de VHF band. Met de [U-V/Mode] knop kan tussen de banden gewisseld worden. Welke band actief is kan je zien aan de positie van het kleine pijltje in de linkermarge van het beeldscherm.
Voor beide banden kan de frequentie met de ronde [selectie-knop] verhoogd (rechtsom draaien) of verlaagd (linksom draaien) worden. Hier bij verandert de frequentie in stappen waarvan de stap-grootte (step) in Menu#9 is ingesteld.
Tip:
Om de frequentie cijfers vóór de decimale punt (in Mhz) direct met de [selectie-knop] te veranderen moet eerst met de [F/A] knop de secundaire functie-mode aktief gemaakt worden.

In de Kanaal-geheugen mode gebruik je de kanalen zoals deze eerder in het geheugen van de Baofeng radio opgeslagen zijn.
In deze mode zie je linksboven in het scherm het nummer van de geselecteerde geheugenlokatie. (01 t/m 99).
De frequentie van het kanaal, dat in de actieve geheugen-lokatie staat, wordt in de bovenste helft van het scherm getoond. Dit kan, in deze modus, dus ook een frequentie in de VHF band zijn ! De frequentie die je op de onderste helft van het scherm ziet staan heeft hier eigenlijk geen functie en kan genegeerd worden.
Met de [selectie-knop] kan je uit alle, in het geheugen opgeslagen kanalen, een keuze maken, waar bij lege geheugenlokaties worden overgeslagen.

Het is belangrijk je te realiseren dat in deze mode niet alleen de frequentie van het geselecteerde kanaal actief wordt, maar ook een aantal andere instellingen die, samen met de frequentie, in de geheugen-lokatie opgeslagen zijn. Enkele van deze instellingen zijn :

Indeling scherm

Het scherm van de Baofeng UV-3R+ is vertikaal in twee delen opgedeeld. In VFO mode toont de bovenste helft van het scherm de frequentie van een UHF (400-470 MHz) kanaal, en de onderste helft de frequentie van een VHF (136-174 MHz) kanaal.
In de Kanaal-geheugen mode toont de bovenste helft van het scherm de frequentie van de geselecteerde kanaal-geheugen-lokatie, die dan linksboven in het scherm te zien is.
In de linker marge van het scherm staat een klein pijltje dat aangeeft of de bovenste of onderste frequentie in het scherm gebruikt wordt.

In de FM-Radio mode staat er in het bovenste deel van het scherm het woord : RADIO en toont de onderste helft de frequentie die momenteel beluisterd wordt.

Status icoontjes

In de Boven- en Onder marge van het scherm verschijnen er kleine status-icoon-tjes:

Opslaan van kanalen in het geheugen

Frequenties van veelgebruikte kanalen kunnen op de Baofeng in het kanaal-geheugen opgeslagen worden. Er kunnen maximaal 99 kanalen in het geheugen worden opgeslagen.

Opslaan van frequenties samen met de, daar bij horende, andere instellingen kan het beste als volgt gedaan worden :

De frequentie van het kanaal is nu, samen met de er bij horende andere instellingen, in deze geheugen-lokatie opgeslagen.
Als achteraf blijkt dat er toch nog iets aangepast moet worden hoef je niet (zoals bij sommige andere apparaten) alles opnieuw te doen, maar kan je in Geheugen-lokatie mode de aanvullende instellingen, die bij dit kanaal horen, nog instellen.
Opm:
Het is niet mogelijk om handmatig de inhoud van een geheugen-plaats te wissen. Wel kan je het met andere gegevens overschrijven.
Wissen van een geheugen-plaats kan wèl met beheer via de Computer.

Het kanaal-geheugen met de home-computer beheren.

Het is ook mogelijk om het kanaal-geheugen van de UV-3R+ via de home-computer te beheren. Hier voor is er een speciaal verkrijgbare USB interface-kabel nodig en moet er op de computer een speciaal software programma geïnstalleerd zijn.
Baofeng heeft zelf een programma beschikbaar dat op hun Website ge-download? kan worden.
Er bestaat ook een meer universeel programma dat ook voor andere merken portofoons gebruikt kan worden. Er is hier van een versie voor Windows, Apple, en Linux gemaakt.
Dit programma heet CHIRP en is te downloaden op de website van de maker: Dan Smith (KK7DS).
Het programma toont een soort spreadsheet met voor iedere geheugenlokatie een rij waar in alle relevante gegevens voor dat kanaal opgeslagen zijn.
Nadat je alle frequenties, die jij in het geheugen van je Radio wilt opslaan, compleet met andere attributen hebt samengesteld kan je de gehele file in het geheugen van de Radio opslaan.
De file kan ook op de computer worden opgeslagen.

Scanner mode

Het is met de UV-3R+ mogelijk om automatisch naar alle kanalen van de Radio te luisteren. Als bij het scannen een kanaal, waar aktiviteit op is, aangetroffen wordt stopt het scannen en geeft de Radio door wat op de gevonden frequentie te horen is.
In VFO-mode scant de Baofeng vanaf een begin frequentie en verhoogd de frequentie telkens met de in Menu#9 ingestelde waarde.
In de Kanaal-Geheugen-mode scant de Baofeng door alle opgeslagen geheugen-lokaties tot er een kanaal met aktiviteit gevonden is.
Opm:
Met de computer-software en programmeer kabel kunnen kanalen voor, overslaan bij scannen (Skip), gemarkeerd worden.
Hoe de Baofeng handelt na het vinden van een aktief kanaal kan in het Scan-Mode Menu#16 nog verder gespecificeerd worden.

Ga voor het Scannen als volgt te werk :

  1. Druk kort op de [F/A] knop om de secundaire functie-mode te aktiveren.
  2. Druk op de [Menu/Lock] knop.
Het scannen begint nu.

Het scannen stopt in de volgende gevallen:

Door te draaien aan de ronde [Selectie-knop] kan tijdens het Scannen de scanrichting omgedraaid worden. Als het scannen automatisch gestopt is kan met de [Selectie-knop] het scannen handmatig weer in de gekozen richting hervat worden.
Bij het Scannen is er een software-BUG in de firmware van de Baofeng gevonden.

Aanvullende functies.

FM (omroep) Radio

Met de Baofeng UV-3R+ is het mogelijk om naar de "gewone" FM omroep-radio frequenties te luisteren. Het is verboden en ook niet mogelijk om met deze Radio op deze frequenties te zenden.
De FM-radio mode aktief maken doe je door lang op de oranje [L/F] knop te drukken. Linksonder op het scherm verschijnen de letters FM en het bovenste deel van het scherm toont het woord : RADIO.
In de FM Radio mode kan je met de ronde [selectie] knop de ontvangst frequentie in het bereik van 65 - 108 MHz in stappen van 100 KHz instellen. Het is op gelijkwaardige wijze, als ook bij het opslaan van VHF en UHF frequenties, mogelijk om de frequentie van maximaal 15 FM voorkeurs stations in het geheugen van de Baofeng Radio op te slaan en ook kan er door de frequenties van de FM omroep band ge-scanned worden wat niet altijd werkt omdat er in deze mode geen Squelch-functie is.

Het ontvangen van de laatst ingestelde frequentie in de VHF of UHF communicatie-band blijft tijdens het luisteren naar de FM omroep-band op de achtergrond aktief en heeft prioriteit over de FM frequentie. Dit betekent dat als er op een UHF of VHF frequentie Radio-verkeer wordt waargenomen de Radio hier automatisch naar toe omschakelt. Als dit signaal weer weg is wordt de FM doorgifte weer hervat.
Opm:
Om ongestoord naar de FM omroep te kunnen luisteren kan je op de achtergrond het beste een kanaal instellen waar van je weet dat hier weinig aktiviteit is.
Tijdens het ontvangen van een aktieve communicatie-frequentie kan de FM radio niet bediend en/of uitgeschakeld worden.

Zaklamp

Boven op de Radio is een kleine LED lamp geplaatst waar mee de UV-3R+ als zaklamp gebruikt kan worden.
Met de oranje [L/F] knop aan de linkerzijkant kan door het kort indrukken de zaklamp aan en uitgezet worden.
Opm:
Ook als de UV-3R+ uit staat kan de zaklampfunctie gebruikt worden.

Persoonlijk Alarm

In noodgevallen kan de Baofeng UV-3R+ een soort sirene-achtig noodsignaal geven.
Het geluid komt uit de luidspreker, maar wordt OOK op de, op dat moment aktieve, frequentie uitgezonden !
Aktiveren van het Alarm gebeurt door het, gedurende twee seconden, ingedrukt houden van de [F/A] knop. Alarm stoppen door het indrukken van de [PTT] knop.

Uitzenden 1750Hz piloottoon.

Voor het aktiveren van bepaalde Relaisstations (of om gewoon aandacht te trekken) is het soms nodig om op de draaggolf een z.g.n. piloottoon van 1750Hz te moduleren.
Door het indrukken van de [PTT] knop (zenden) en tegelijkertijd de [VOL/MON] knop wordt de 1750Hz toon uitgezonden.
Opm:
Zowel bij het geven van een Alarm-signaal, en het uitzenden van de 1750Hz piloottoon komt het signaal op de zender via een audio terugkoppeling van de luidspreker naar de microfoon.

Gedetailleerde beschrijving van de Menu opties

De Baofeng UV-3R+ heeft 19 menu schermen waar verschillende opties mee ingesteld kunnen worden.
Aan de hand van een gedetailleerde uitleg van al deze opties wil ik het gebruik en de mogelijkheden van de UV-3R+ helemaal duidelijk maken.

Algemene instructie bij het instellen van de Menu-opties.

Voor het bekijken of wijzigen van de Menu-instellingen moet als volgt gehandeld worden: De volgende menu's kunnen geselecteerd worden:
  1. RXcode
    {Off 67,0..254,1Hz(CTCSS) 023N..754N 023I..754I(DSC)}
    Gebruik de RXcode menu-optie voor het instellen van een (analoge) CTCSS of een (digitale) DCS squelch-code. Door het gebruiken van een Squelch-code, voor ontvangen, maak je de ontvanger selectief voor andere stations op het kanaal waar je op luistert zodat je ALLEEN stations kunt horen die uitzenden met de ZELFDE Squelch-code, voor zenden, die jij hier als code voor ontvangen ingesteld hebt. Zenders die geen of een andere Squelch-code voor zenden gebruiken worden niet gehoord.
    Er kunnen 50 verschillende Analoge CTCSS codes in de range van 67,0 tot 254,1 Hz en 2 x 104 DSC codes in de range van 023N tot 754N, 023I tot 754I ingesteld worden. De waarde Off staat voor geen Squelch-code.
    Opm:
    Voor het wisselen van de polariteit van een Digitale DCS code moet de [Menu/Lock] knop opnieuw ingedrukt worden.
  2. TXcode
    {Off 67,0..254,1Hz(CTCSS) 023N..754N 023I..754I(DSC)}
    Gebruik de TXcode menu-optie voor het instellen van een (analoge) CTCSS of een (digitale) DCS squelch-code voor uitzenden.
    Er kunnen 50 verschillende Analoge CTCSS codes in de range van 67,0 tot 254,1 Hz en 2 x 104 DSC codes in de range van 023N tot 754N, 023I tot 754I ingesteld worden. De waarde Off staat voor geen Squelch-code.
    Opm:
    Het gebruik van een code bij uitzenden zorgt er NIET voor dat jouw uitzending alleen door ontvangers die jouw ingestelde code gebruiken afgeluisterd kan worden. Immers, een station dat GEEN ontvangst squelch-code gebruikt kan de uitzending ook horen.
  3. SQL squelch
    {0..9}
    Squelch is de naam voor het ruisonderdrukkings systeem. Als er op een kanaal niets wordt uitgezonden zal de versterker van de Radio uitgezet worden zodat er niet de hele tijd hinderlijke ruis uit de luidspreker klinkt. Pas als er op het kanaal iets ontvangen wordt schakelt de versterker in en wordt het signaal door de luidspreker weergegeven.
    De gevoeligheid van het Squelch systeem kan in 10 stappen van 0..9 ingesteld worden. De waarde 0 staat voor Squelch uit. D.w.z. dat er geen ruisonderdrukking plaatsvindt. De waarde 1 is voor een lichte ruis-onderdrukking (gevoelig) en 9 voor zware ruis-onderdrukking (ongevoelig). Een voor de Squelch goed bruikbare waarde is 5.
    opm:
    Voor de werking van de Squelch is er een software-BUG in de firmware van de Baofeng gevonden.
  4. Light
    {On, Off, Key}
    Het scherm van de Baofeng UV-3R kan, voor gebruik in het donker, met een mooie Oranje kleur verlicht worden. Met de Light menu-optie kan je dit licht Aan(On), Uit(Off) of alleen bij gebruik van de bedieningstoetsen(Key) tijdelijk laten oplichten.
  5. Beep
    {On, Off}
    Bij het bedienen van de toetsen klinkt er wel(On) of niet(Off) telkens een kort piep-toontje.
  6. VOX
    {0..9}
    VOX staat voor Voice Operated Transmission.
    Als de VOX functie actief is reageert de UV-3R radio op het geluid dat door de microfoon wordt opgevangen. Als dit geluid boven een bepaald niveau komt gaat de radio automatisch zenden en blijft, na dat het geluid gestopt is, nog even kort door gaan met zenden. Het is in feite een soort Hands-free waarbij je kan zenden zonder de [PTT] knop in te hoeven drukken.
    Het niveau van het geluid waar bij de UV-3R gaat zenden is in negen stappen (1 t/m 9) in te stellen. De waarde 0 staat voor VOX functie uitgeschakeld.
    De waarde 1 is ongevoelig en 9 de maximale gevoeligheid.
  7. Power
    {High, Low}
    Met deze Menu-optie kan het zend-vermogen van de Baofeng-radio op Hoog of Laag ingesteld worden.
    High staat voor het hoge vermogen van 3 Watt en Low voor het lage vermogen van 1 Watt.
  8. DW
    {On, Off}
    DW staat voor Dual Watch. Als deze Menu-optie aan(On) staat luistert de Radio om de beurt naar de frequentie in de bovenste, en de onderste helft van het scherm. Het is dus eigenlijk een soort scannen van twee frequenties. In VFO-mode is dit dus een UHF en een VHF frequentie.
    De Dual-Watch functie wordt uitgestelt als je de Scan functie of de FM-radio functie inschakelt. Na beëindiging hier van wordt de Dual-Watch functie weer hervat.
  9. Step
    {5,0 6,25 10,0 12,5 20,0 25,0} KHz
    Deze Menu-optie bepaald de kanaal afstand in Kilo-Hertz. Afhankelijk van welk deel van de VHF en UHF communicatieband gebruikt wordt kan de onderlinge afstand van de, daar op gedefinieerde, kanalen ingesteld worden.
  10. Offset
    {xx.xxxx} MHz
    Deze Menu-optie bepaald het verschil, in frequentie, tussen waar de Baofeng Radio op ontvangt en uitzendt.
    Een waarde van 0.0 staat voor geen offset en wordt bij normaal Simplex verkeer gebruikt.
    Een Offset wordt gebruikt in het geval dat je wilt dat de Baofeng op een gescheiden frequentie zendt en ontvangt. Dit wordt vooral gebruikt bij zogenaamde "Repeaters" of Relaiszenders. (Half Duplex verbindings-protocol)
    Een Repeater is een soort steunzender die het door jou uitgezonden signaal ontvangt en simultaan, op een andere frequentie, weer uitzendt. Door dat deze "Repeaters" vaak op een hoge lokatie aangebracht zijn maakt het het maken van verbindingen op grotere afstand dan, met de eigen antenne gehaald kan worden, mogelijk.
  11. Shift
    {+, -, 0}
    Deze Menu-optie bepaald, bij Repeater gebruik, of de Zend-frequentie boven of onder de ontvangst-frequentie ligt.
    De waarde 0 staat voor geen Shift (bij Simplex communicatie)
  12. STE
    {On, Off}
    STE staat voor Squelch Tail Elimination.
    Bij het omschakelen tussen Zenden en Ontvangen is vaak een kort ruisgeluid te horen omdat de Squelch nog niet gelijk aktief is. Om dit korte overgangs-ruis-geluid te onderdrukken kan deze Menu-optie aangezet worden.
    De optie heeft alleen effect als ook bij het tegenstation deze optie gebruikt wordt.
  13. W/N
    {Wide, Narrow}
    Met deze optie kan de bandbreedte van de radio ontvanger ingesteld worden. Gebruik Narrow als de stations zich dicht bij elkaar op, een deel van, de frequentieband bevinden en je merkt dat je meerdere stations door elkaar waarneemt.
  14. Save
    {On, Off}
    De Save optie zorgt er voor dat het zendvermogen van de zender automatisch naar laag teruggebracht wordt als geconstateerd wordt dat het tegenstation een heel sterk signaal heeft. In dit geval is het ook niet nodig dat aan jouw kant ook met een hoog zendvermogen wordt uitgezonden.
  15. TOT
    {30s, 60s, 90s, 120s, 150s, 180s, Off}
    De afkorting TOT staat voor Time Out Timer.
    Met deze optie bepaal je hoe lang je maximaal ononderbroken kan blijven zenden.
  16. Scan-mode
    {TO, CO}
    De Scan-mode Menu-optie bepaald hoe, bij scannen, de Baofeng handelt als er een aktief kanaal aangetroffen wordt.
    TO betekent Time-Out. Hier bij gaat het scannen na een bepaalde tijd verder ook als het gevonden signaal nog niet weg is.
    CO betekent Carrier-Operation. Hier stopt het scannen zo lang als het gevonden signaal blijft bestaan.
  17. Relay-mode
    {On, Off}
    Relay mode is een bedrijfsstand die aangezet kan worden bij het zenden via een Relais (Repeater) station. Het effect lijkt een beetje op dat van de STE optie en heeft te maken met de timing van de Squelch functie.
  18. BCLO
    {On, Off}
    BCLO staat voor Busy Channel lock-out.
    Met deze Menu-optie bepaal je of het mogelijk is te zenden als er op het kanaal een aktieve draaggolf aanwezig is. Met de BCLO-optie aan(On) blokkeert de [PTT] knop en kan je niet over een ander zendend station op dezelfde frequentie heen zenden.
  19. Priority
    {On, Off}
    Bij het met de computer programmeren van kanalen in het kanaal-gegeugen van de Baofeng is het mogelijk om bij een kanaal een prioriteits vlaggetje aan te zetten. Als de Priority optie aan staat zal de Baofeng (in kanaal geheugen mode) steeds dit Prioriteitskanaal scannen.

Specificaties:

Zendvermogen : Laag 1 Watt, Hoog 3 Watt. Frequentiebereik : VHF 136-174 Mhz, UHF 400-470 Mhz FM-omroep 65-108 MHz (alleen RX) Kanaalafstand : 5.00, 6.25, 10.00, 12.50, 20.00, 25.00Khz Geheugencapaciteit: 99 kanalen Modulatie : F3E (FM) Bedrijfsspanning : 3,7 Volt Batterij : Li-ion 1500 mAh Antenne impedantie: 50 Ohm

Radio terugzetten naar fabrieksinstellingen.

Bekende "Bug's"

Er zijn een aantal bekende of door mijzelf gevonden software "Bug's" in de firmware van de Baofeng UV-3R die ik hier noem:

Gebruikte afkortingen

In deze gebruiksaanwijzing zijn de volgende afkortingen gebruikt:
BCLO
Busy Channel Lock Out
DW
Dual Watch
CTCSS
Continuous Tone Controlled Squelch System
DCS
Digital Coded Squelch
LPD
Low Power Device
PMR
Private Mobile Radio
STE
Squelch Tail Elimination
VOX
Voice Operated Transmission
VHF
Very High Frequency
UHF
Ultra High Frequency
TOT
Time Out Timer
PTT
Push To Talk